Сезон кабачків припадає на кінець літа і початок осені. Ці овочі багато господинь вважають за краще влаштовувати на зиму за різними рецептами. Важко уявити сім’ю, в якій не готують кабачкову ікру для святкового столу і повсякденного сімейного вечері в холодну пору року.

Мало хто знає, що з цього унікального продукту виходить дивне варення. Звучить дещо дивно, але повірте, настільки екзотичного і насиченого страви Ви ще не пробували. Зараз в мережі можна знайти безліч рецептів, але тут представлені кращі з них!

Зміст:

  • Варення з кабачків з лимонами і імбиром
  • Лаймовий джем з кабачків
  • Рецепт варення з кабачків з лимонами і апельсинами
  • Варення з кабачків з курагою

Варення з кабачків з лимонами і імбиром

Унікальний рецепт цього, здавалось би, несумісного поєднання не просто володіє унікальними смаковими особливостями, але і хорошими терапевтичними властивостями, що в холодну пору року актуально як ніколи.

Багатий вітамінами і мінералами хімічний склад основних інгредієнтів не втратить своїх цілющих якостей навіть в умовах консервації. Варення з кабачків стане ідеальним десертом на новорічному столі!

Для приготування потрібні такі компоненти як:

  • молоді кабачки з тонкою шкіркою (до 3 кг);
  • 3-4 лимона середнього розміру;
  • корінь імбиру (50 гр буде достатньо);
  • 3 кг цукру;
  • очищена вода (кип’ячена або оброблена за допомогою спеціального фільтра).

Спосіб приготування дуже простий.

  • Спершу потрібно очистити овочі і дрібно їх нашаткувати;

  • Нарізані кабачки слід помістити в зручну для подальшого приготування глибоку посуд. Краще всього використовувати емальований або мідну миску;

  • У миску з розділеними овочами слід налити воду кімнатної температури і поставити на слабкий вогонь. Важливо своєчасно перемішувати до повної готовності. Кабачки повинні стати м’якими;

  • Поки вода в мисці з овочами буде закипати, слід очистити і нарізати якомога дрібніше корінь імбиру (або пропустити через м’ясорубку) і помістити його в марлевий мішечок (марля чи бинт згортаються в кілька шарів). Мішечок слід зав’язати, щоб вміст не розсипалося і помістити в киплячу воду з кабачками, інший варіант просто додати імбир;

  • Коли овочі розм’якнуть, необхідно вимкнути плиту і додати цукор у зазначеному раніше кількості, після чого все потрібно перемішати до повного розчинення;
  • Лимони рекомендується очистити від кісточок, оскільки в іншому випадку готове варення буде занадто гірчити. Цитрусові плоди обов’язково повинні бути тонкокорыми! Очищати зовнішній шар фруктів не обов’язково. Досить перекрутити їх в м’ясорубці або порізати дрібними шматочками, після чого додати їх у загальну масу;

  • Після додавання лимонів необхідно знову включити плиту і варити вміст на маленькому вогні періодично перемішуючи до повної готовності. Капнувши трохи варення на блюдце можна перевірити ступінь його приготування. Якщо воно розтікається по тарілці, значить потрібно ще трохи почекати. Повна готовність страви визначається густою консистенцією.

  • Готовому варення слід дати настоятися від 20 до 40 хвилин, після чого його можна розподіляти за заздалегідь підготовленим банкам та влаштовувати на зиму.

    Лаймовий джем з кабачків

    Цей десерт досить популярний, проте більшість і не здогадується, що робиться він саме з кабачків! Скористатися цим рецептом і приготувати екзотичний десерт для всієї родини на зиму може будь-яка господиня, не маючи за плечима значного кулінарного досвіду. Для приготування потрібні такі продукти:

    • близько 1 кг молодих кабачків;
    • великий пучок чебрецю;
    • близько 300 гр цукру;
    • 1-2 лайма в залежності від розміру.

    Технологія приготування полягає в наступному:

  • Оброблення основного інгредієнта можна умовно розділити на кілька етапів. Спершу слід очистити кабачки від шкірки і нарізати їх великими колами. Потім за допомогою кухонного приладдя потрібно видалити все насіння з середини овочів. Висновком буде нарізання тонкими смужками або пропустити через м’ясорубку;
  • Скориставшись теркою необхідно очистити лайм від цедри і трохи покатати долонею по столу злегка придавлюючи;
  • З чебрецю рекомендується прибрати листочки. В іншому випадку після приготування даний компонент доведеться вилучити. Якщо закочувати на зиму готовий десерт разом з гілочками чебрецю, то це значною мірою відіб’ється на смакові якості готового продукту;
  • Заготовлені раніше кабачкові смужки потрібно змішати з цедрою лайма і за допомогою міксера приготувати з даних інгредієнтів пюре;
  • З лайма слід видавити сік і вийняти м’якоть. Це поміщається в посуд для приготування варення. Краще якщо це буде глибока металева миска;
  • Після лайма у посуд слід засипати цукор в потрібній кількості і поставити на слабкий вогонь ретельно перемішуючи сироп до повного розчинення твердих кристалів;
  • Тепер в сироп слід додати листя чебрецю і перемішати;
  • В останню чергу додається в загальну суміш пюре з кабачків. Все це знову потрібно перемішати і тушкувати на слабкому вогні протягом 30-40 хвилин.
  • Готовність страви перевіряється по густоті. Цей десерт стане ідеальним доповненням святкового вечері при заготівлі на зиму. Якщо подбати про його приготуванні в потрібній кількості, то можна балувати себе цим шедевром кулінарії протягом усього року. Консервація не робить ніякого згубного впливу на вишуканий смак цього десерту і його неповторний аромат.

    Рецепт варення з кабачків з лимонами і апельсинами

    Приготувати смачне варення з кабачків з лимоном і апельсином можна і за допомогою простої мультиварки. Для цього буде потрібно наявність таких продуктів як:

    • 0,5 кг молодих кабачків;
    • 3-4 апельсина середнього розміру;
    • 1 лимон з товстою шкіркою;
    • 500 гр цукру;
    • бодян;
    • паличка кориці (за бажанням).

    Приготування:

  • Насамперед слід замаринувати кабачки. Для цього їх необхідно ретельно промити, обрізати краї, очистити від шкірки і нарізати маленькими кубиками. Після цього овочі потрібно помістити в металеву миску і засипати необхідною кількістю цукру. У цьому положенні кабачки потрібно залишити в спокої на 1 годину. Це зробить смак варення з кабачків з лимоном і апельсинами максимально насиченим;

  • Лимон і апельсини необхідно промити окропом і за допомогою терки відокремити цедру, після чого очистити від білої шкірки і нарізати кубиками середнього розміру. З цитрусових плодів обов’язково потрібно видалити всі кісточки;

  • Коли кабачки досить настоятися, до них слід додати апельсинові кубики і цедру. Тепер саме час додати корицю і бадьян, після чого всі інгредієнти потрібно ретельно перемішати і помістити в чашу мультиварки;

  • Готувати варення слід в режимі “гасіння” не менше 2 годин;
  • По закінченню вказаного часу варення можна розкладати по банках і закочувати на зиму.

  • Варення з кабачків з лимоном і апельсинами – вишуканий десерт в будь-який час року. Взимку його рекомендується вживати як профілактичний засіб від застуди, а влітку цей шедевр кулінарії зможе ефективно втамувати спрагу.

    Варення з кабачків з курагою

    Варення з кабачків з курагою має унікальну особливість: при правильному приготуванні кабачки будуть нагадувати ананас. Гості ніколи не здогадаються, що основним інгредієнтом даного страви насправді є кабачки.

    Для приготування знадобиться:

    • 3 кг молодих кабачків;
    • 3 кг цукру;
    • 1 лимон середнього розміру з тонкою шкіркою;
    • 0,5 кг кураги.

    Переконавшись в наявності всього необхідного можна приступати до приготування та заготівлі варення на зиму:

  • Традиційно приготування починається з обробки основного інгредієнта. Кабачки слід промити, очистити і дрібно нарізати. Якщо плоди молоді, то видаляти насіння не принципово;
  • Курагу потрібно залити окропом і залишити настоюватися в такому положенні декілька хвилин, після чого необхідно злити воду і осушити сухофрукти рушником;
  • Основні компоненти потрібно пропустити через м’ясорубку, після чого помістити в глибоку залізну миску і засипати цукром;

  • Миску з усім вмістом слід помістити на слабкий вогонь і ретельно перемішувати. Для цього краще всього використовувати дерев’яну лопатку або ложку;
  • Таким чином слід довести суміш до кипіння, після чого зробити вогонь ще менше і настоювати протягом 30 хвилин;

  • На заключному етапі в миску (каструлю) слід додати лимонне пюре (пропустити цитрус через м’ясорубку);

  • Після додавання останнього компонента варення має готуватися не менше 15 хвилин, після чого його можна рівномірно розподіляти по банкам.

  • Варення з кабачків з курагою – це не просто унікальний десерт. Хімічний склад основних компонентів багатий необхідними для нормальної роботи організму вітамінами і мінералами, що пояснює гарні терапевтичні властивості даної страви.

    Окремої уваги заслуговує дивовижний смак і насичений аромат – просто пальчики оближеш!

    Джерело: http://istoriya.sumy.ua/