Якщо Ви ніколи не готували лечо з кабачків на зиму, поспішайте ліквідувати кулінарні прогалини.
Так, так, із звичайного кабачка можна приготувати чудове лечо. Закуска дійсно вартісна, де до основного інгредієнта охоче приєднуються найрізноманітніші овочі.

Скромний господар, володіючи нейтральним смаком, вдячно насичується дарами гостей. І в результаті овочевого взаємодії виходить чудове блюдо.

Лечо може бути ніжним або гострим, солодкуватим або кисленьким. Але незмінно смачних і бажаним на столі. Салат не залишається на другу зиму. Та Ви й самі це зрозумієте, глянувши на рецепти. Вони всі, як один, з категорії «пальчики оближеш». Так само спробуйте приготувати Лечо з болгарського перцю і помідорів на зиму

Зміст:

  • Лечо з кабачків в томатному соусі
  • Рецепт лечо з кабачків з томатною пастою
  • Лечо з кабачків на зиму «Тещин язик»
  • Як приготувати лечо з кабачків з баклажанами

Лечо з кабачків в томатному соусі

Що собою являє лечо з кабачків? Щедрий на смак, в міру густий маринад обволікає шматочки ніжних кабачків. Особливу принадність салату додають обсмажені цибулю і моркву. Мені здається, що досвідчені господині вже зрозуміли, що буде дуже смачно.

Ще хочу додати, що процес консервації зовсім нетрудомісткий, і недовгий. Стерилізувати закупорку не потрібно, ми її тільки згасимо. А ось баночки потрібно буде підготувати – ретельно помити і простерилізувати.

Для приготування страви використовуйте товстостінну посуд. Добре, якщо є казанок, або відповідна каструля, сотейник. Товсті стіни дозволять тепла розподілятися рівномірно.

На що потрібно звернути увагу при виборі продуктів

  • Краще відбирати молоденькі кабачки. Але якщо вони у Вас випадково перезріли, нічого страшного. З них потрібно буде вибрати насіння.
  • Помідори вибирайте червоних і соковитих сортів. Від них нам знадобиться сік і красивий колір.
  • Перець потрібен м’ясистий – страва буде багатше і цікавіше.
  • Використовуйте різнокольорові перці. Салат вийде веселим.
  • Перелік продуктів

    • Три кг почищених кабачків (купити потрібно 3,5 – 4 кілограми, враховуючи вік овочів)
    • Два кілограми томатів
    • По половині кг. моркви, цибулі, солодкого перцю
    • Півтора склянки олії соняшникової (200 мл)
    • Стакан цукрового піску
    • Солі 2 ст. ложки
    • Сто мл оцту (9 відсотків)
    • Пів чайної ложки чорного меленого перцю.

    Готуємо закуску

  • Кабачки порізати невеликими кубиками. Сильно дрібнити теж не бажано, розваряться. Візьміть за основу два з половиною, три сантиметри.

  • Цибулю почистити, порізати кубиками або півкільцями.

  • Моркву очистити, нарізати соломкою.

  • Перець помити, очистити від насіння, нашаткувати соломкою.

  • Помідори помити, пропустити через м’ясорубку.

  • Нагріти масло в казані, закласти цибулька і морковочку. Тушкувати на слабкому вогні сім – десять хвилин. Обов’язково перемішувати. Овочі не повинні підгоріти. Час можна коригувати, враховуючи особливості посуду та печі.
  • Додати томатний сік, сіль, цукор і перець. Перемішати, довести до кипіння, покіпятіть дві хвилини.
  • Закласти кабачки, перець, розмішати масу. Тушкувати на дуже слабкому вогні 40 хвилин. Перемішувати час від часу.
  • Додати оцет, перемішати. Згасити ще 7 хвилин. Обов’язково спробувати на смак.

  • Лечо готове, В гарячому стані його потрібно розлити в банки, закатати.
  • Поставити догори дном, тепло укутати, дати охолонути.
  • Сім’я буде щиро рада прекрасною закусочке. У нас її особливо люблять з рисом.

    Якщо Ви віддаєте перевагу гострі закуски, то в лечо можна додати часничку і гіркого перцю. Їх треба порізати дрібненько, додати на тому етапі, коли закладаєте кабачки і солодкий перець. Насіння з гострого перцю краще видалити.

    Гостроти додасть салату і використання ратунды замість солодкого перцю.

    Таким чудовим лечо не гріх побалуватися і влітку. У цьому випадку закладати оцет не потрібно. Готовий виріб розподілити по банках, закрити капроновими кришками, зберігати в холодильнику.

    Рецепт лечо з кабачків з томатною пастою

    У кабачковом лечо томатна паста дуже до речі. Вона володіє багатим і насиченим смаком, що дуже важливо для нейтрального кабачка. Тільки вибирати потрібно перевірений продукт і хорошої якості. Солодкий перчик тут теж не відстає від основного інгредієнта, радує кольором і смаковими якостями. Висновок? Потрібно закупорити неодмінно!

    Для 3,5 л. лечо нам потрібно

    • Кабачки 2 кг.
    • Солодкий перець 8 шт. середнього розміру (бажано різнобарвного)
    • Цибуля середнього розміру 6 шт.
    • Оцет 3 ст. ложки (9 відсотків)
    • Томатна паста 500 гр.
    • Олія соняшникова 200 мл
    • Цукор 200 гр.
    • Сіль 2 ст. л.
    • Вода 2,5 ст.
    • П’ять горошин запашного перчика.

    Покрокові дії

  • Кабачки помити, очистити від шкірки, порізати невеликими кубиками.

  • Перець помити, видалити насіння, нарізати часточками.

  • Цибулю почистити, порізати кільцями.

  • У посуді для варіння лечо розвести соус. Вилити воду, додати пасту, олію, сіль, цукор, горошини запашного перцю. Ретельно розмішати, довести до кипіння, кип’ятити три хвилини.

  • Додати кабачки, тушкувати 15 хв.
  • Закласти перець, продовжувати процес ще п’ять хвилин.

  • Прийшла черга закласти цибулю. Кип’ятити салат ще 25-30 хв.

  • На останньому етапі влити оцет, дати покипіти п’ять хвилин.
  • Гаряче лечо розкласти в стерильні банки і закатати.

  • Дуже хороший і перевірений рецепт. Обов’язково приготуйте кабачки в такому вигляді.

    Лечо з кабачків на зиму «Тещин язик»

    Це салатик для любителів гострих відчуттів. Ви напевно здогадалися з назви. Гостро, пікантно, дуже ароматно і смачно. Що ще можна додати? Тільки те, що тещин язик Ви можете «вкоротити», зменшивши кількість гострих спецій.

    Продукти

    • Підготовлені кабачки – 1 кг (значить придбати потрібно півтора – два кілограми, виходячи з віку кабачків і передбачуваних очисток)
    • Помідори – 1 кг (стиглі, можна навіть м’які)
    • Солодкий перець – 1 шт. (м’ясистий)
    • Цукор – 100 гр.
    • Оцет – 70 мл
    • Часник – 50 гр.
    • Олія соняшникова – 70 мл
    • Сіль – 1 ст. л.
    • Перець червоний мелений – 0,5 ч. л. (можна додати і стручкового 1 шт.)

    Відразу зазначу, що із зазначеної кількості інгредієнтів виходить трохи більше 2 л. салату.

    Приготування

  • Спочатку займемося соусом. Томати потрібно вимити, порізати на зручні шматочки, перекрутити на м’ясорубці. Якщо у Вас помідори з товстою шкіркою, її краще зняти. Для цього на помідорах потрібно зробити хрестоподібні надрізи. Робіть їх на стороні, протилежній від плодоніжки. Томати потрібно опустити в киплячу воду на дві хвилини. Потім вийняти і охолодити в крижаній воді. Шкірка легко зніметься.
  • Солодку перчинку обмиваємо, видаляємо насіння, також перекручуємо на м’ясорубці.
  • Томатний сік з перцем відправляємо в посуд. Додаємо масло, сіль і цукор. Розмішуємо, доводимо до закипання. Кип’ятимо на помірному вогні десять хвилин. Пару раз потрібно буде перемішати.
  • Є час зайнятися кабачками. У нас вони підготовлені, а взагалі їх потрібно вимити, якщо потрібно, очистити від шкірки. З зрілих овочів видалити насіння.
  • Тепер нарізаємо. Це потрібно робити брусочками, що – б салат відповідав назві. Бруски повинні бути зручними для вживання. Приблизно 6 см в довжину і 2 см в ширину. Але це не принципово.
  • Закладаємо кабачкові брусочки в маринад, тушкуємо на помірному вогні 20 хв. Не забуваємо акуратно помішувати. Належні хвилини отсчитывайте після закипання маси.
  • Часник потрібно очистити, пропустити через прес або дрібненько нарізати.
  • 20 хв. пройшло, кабачки розм’якшилися, можна закладати часник і мелений перчик. Перемішуємо, тушкуємо ще п’ять – сім хвилин.
  • Час закласти оцет. Додаємо, тушкуємо лечо ще п’ять хвилин. Обов’язково спробуйте, раптом чогось не вистачає.
  • Тепер залишається тільки розкласти готову продукцію в стерильні банки і закатати металевими кришечками.
  • Поставивши на підлогу догори дном, укутайте баночки тепло. Дайте охолонути, відправте на зберігання.
  • З отакою закусочкой не страшні ніякі калорії. Відразу їх спалимо.

    Як приготувати лечо з кабачків з баклажанами

    Синенькі збагачують кабачкове лечо. Салат виходить неймовірно смачним, дивує великою кількістю овочів. Обов’язково спробуйте такий варіант закуски.

    Кількість інгредієнтів я вимірювала вже в підготовленому вигляді. Вимиті овочі та почищені. З перцю видалені насіння, з кабачків і баклажанів зрізана шкірка.

    Інгредієнти для 5 л. лечо

    • Кабачків – 900 гр.
    • Моркви – 450 гр.
    • Помідорів – 2,5 кг.
    • Перцю болгарського – 1 кг.
    • Лука – 400 гр.
    • Баклажанів – 400 гр.
    • Часнику – 100 гр.
    • Оцтової есенції, 1 ст. л. трохи не повна
    • Цукру – 230 гр.
    • Солі – 2 ст. л.
    • Олії соняшникова – 1 ст. л.

    Готуємо

  • Помідори пропускаємо через м’ясорубку.

  • Перець ріжемо соломкою.

  • Морква, кабачки, синенькі, цибулю ріжемо кубиками.
  • Часник ріжемо дрібненько.
  • У зручній посуді з’єднати масло, помідори та моркву. Довести до закипання. Зменшити вогонь, гасити двадцять хв.

  • Додати цибулю, часник, перець. Гарненько розмішати, довести до закипання.

  • Додати кабачки, баклажани, сіль, цукор. Перемішати масу, тушкувати 15-20 хв.

  • В останню чергу додати оцтову есенцію, перемішати. Згасити ще п’ять-сім хвилин.
  • Готову страву розподілити по банкам, закрутити залізними кришечками.
  • Поставити догори дном, укутати тепло.
  • Після охолодження відправити на зберігання.
  • Лечо з кабачків з баклажанами може бути відмінним гарніром до м’ясних страв, до підсмаженою ковбасок. Не буде йому ціни, як відмінної закусочке перед обідом. Рекомендую!

    Ось таким чином кабачки можуть скласти гідну конкуренцію перцям в приготуванні лечо. До речі, тут Ви можете познайомитися з рецептами лечо з болгарського перцю.

    Джерело: http://istoriya.sumy.ua/