Традиція готувати салати прийшла до нас із середньовічної Франції, де їх подавали у якості вишуканого блюда, що доповнює печеня з м’яса. Щоб догодити панам, кухарі вправлялися в приготуванні різних заправок і соусів.

Саме французи придумали приказку «Справжня жінка може з нічого зробити три речі: капелюшок, скандал і салат».

І дійсно, мало на світі жінок, які б не радували своїх близьких смачними салатами, навіть якщо при їх приготуванні використовувалася всього пара-трійка інгредієнтів.

Довгий час для наших співвітчизниць салати, не рахуючи, звичайно, звичайних овочевих, були суто святковою стравою. Готувалися вони, як правило, в промислових масштабах, тому мало кого в нашій країні здивуєш таким вираженням, як «таз олів’є».

Рецепти простих і смачних салатів з фотографіями і докладним описом, які можна приготувати не День Народження, друкувалися в журналах для хазяєчок і були предметом особливої гордості, адже пошук компонентів часом починався за кілька тижнів або навіть місяців.

Сьогодні господині позбавлені від таких складнощів і без проблем можуть приготувати салати на день народження. Прості і смачні рецепти з фото можна знайти в інтернеті або кулінарних книгах, головне, щоб страва сподобалася винуватцеві торжества і його гостям.

Які салати можна приготувати на день народження? Пропоную прості і смачні рецепти з фотографіями і докладним описом процесу приготування.

Ось ще список смачних салатів:

Салат з печінкою тріски: дуже смачний рецепт з фото

Мімоза з консервою: класичний рецепт салату з покроковими фото

Дуже смачні салати з кальмарів: покрокові рецепти з фото

Грецький салат з сухарями і куркою: класичний рецепт покроково з фото

Салат «Вишукане задоволення»

Салат «Изысканное удовольствие»

Цей салат готується досить легко, але при цьому володіє настільки приголомшливим смаком, що не затримується на столі.

Для приготування салату «Вишукане задоволення» вам знадобиться

  • 1 кг заморожених креветок. Брати можна будь-які за розміром креветки, аж до королівських.
  • Близько 1 кг грибів. Багато воліють печериці, але, в принципі, можна взяти будь-які інші гриби.
  • 1 велика цибулина. Можна взяти червоний або фіолетовий цибулю.
  • 300-400 грам білого винограду без кісточок. Відмінно підходить для салату киш-миш, але можна взяти і виноград більш крупного сорту, головне, щоб в ньому не було кісточок, які надають страві терпкий гіркуватий смак.
  • 1-2 мандарина. Залежно від ваших смакових уподобань можна взяти солодкі або кислуваті фрукти.
  • 100 мл вершків. Вершки можна брати будь-якої жирності.
  • 150 грам потертого на дрібній тертці сиру. Краще використовувати сир твердих сортів, але і будь-який інший підійде.
  • 4 відварних яйця. Якщо яйця дуже великі, можна взяти 3 штуки. Деяким більше подобаються перепелині, так що можна використовувати і їх, тільки в більшій кількості.
  • 100 грам кедрових горішків.
  • Трохи зелені, кілька столових ложок майонезу, часточка часнику, сіль.

Приготування салату

  • Гриби потрібно дрібно порізати пластинками або кубиками, як вам зручно. У глибокій сковороді з додаванням невеликої кількості олії обсмажте гриби і нарізану півкільцями цибулину. Залежно від сорти грибів на це може піти від 10 до 30 хвилин.
  • Паралельно відваріть креветки і очистіть їх від панцирів. Якщо ви взяли дуже великі креветки, їх можна порізати на кілька частин. Виноград відокремте від гілочок, помийте і обсушіть. Розігрійте сковороду з вершковим маслом і обсмажте на ній відварні креветки разом з виноградом, зменшивши вогонь до мінімуму.
  • Коли виноградинки стануть прозорими, додайте в сковороду вершки, дрібно порізаний зубчик часнику і попередньо вичавлений мандариновий сік. Періодично помішуючи, дочекайтеся, поки всі вершки выкипят. Коли це станеться, вимкніть вогонь і почекайте, поки вийшла маса охолоне.
  • Змішайте гриби і креветочно-виноградну масу, туди ж додайте дрібно порізані варені яйця, сир. Заправте салат майонезом, злегка посоливши. Перед тим, як подати салат на стіл, посипте його дрібно посіченою зеленню і кедровими горішками.
  • Салат «Дон Бекон»

    Салат изысканное удовольствие

    Цей салат дуже легкий, але в той же час ситний.

    Для його приготування вам необхідно буде взяти

    • 1 великий лимон.
    • 1-2 зубчики часнику.
    • Кілька стебел зеленого лука прямо з головками.
    • 3-4 ложки рослинної олії, можна використовувати звичайне соняшникова або оливкова олія.
    • 150 грам нежирного йогурту без смакових добавок і цукру.
    • Половину чайної ложки цукру.
    • Пучок свіжого кропу.
    • 2 маленьких качана салату «Айсберг» або іншого аналогічного ґатунку.
    • 100 г бекону. Краще використовувати бекон в нарізці, але якщо у вас є великий гострий ніж, за допомогою якого можна бекон порізати на тоненькі пластинки, візьміть звичайний ваговий.
    • Кілька шматочків чорного хліба без зернових і фруктових добавок.

    Приготування салату

  • Розріжте лимон навпіл і вичавити з нього сік. Якщо сік потрапили лимонні кісточки, видаліть їх.
  • В отриманий сік вилийте рослинне масло і за допомогою виделки ретельно перемішайте до отримання однорідної рідини.
  • Туди ж додайте дрібно порубані часник, зелений лук і кріп. В отриману масу вилийте йогурт і приправте її чорним або червоним перцем, сіллю і цукром. Ретельно все перемішайте.
  • На добре розігрітій сковороді обсмажте бекон до отримання золотистої скоринки, не додаючи при цьому масло.
  • Зніміть бекон зі сковороди і поставте на паперові рушники, щоб позбутися від надлишків жиру. Коли бекон охолоне, поріжте його на шматочки.
  • Приготуйте крутони. Для цього потрібно видалити з хліба скоринку і порізати його на однакові кубики. Обсмажте порізаний хліб на жирі, вытопившемся з бекону
  • Після обжарювання хлібні кубики також потрібно викласти на паперовий рушник. Крутони готові.
  • «Дон Бекон» готується порційно, тому вам будуть потрібні окремі тарілки для кожного гостя або креманки.

    Вимийте листя салату і порвіть руками на досить великі шматочки. Розкладіть салатні листя по тарілках і заправте лимонно-йогуртовим соусом. Зверху посипте шматочками обсмаженого бекону і крутонами.

    Салат «Вінсент»

    Салат «Винсент»

    Цей французький салат займе гідне місце на святковому столі.

    Для того щоб його приготувати, вам знадобиться

    • 1 великий або кілька дрібних помідорів.
    • 1 червоний або жовтий солодкий болгарський перець.
    • 300-400 грамів печериць.
    • 1 великий качан салату «Айсберг».
    • Чверть склянки очищених волоських горіхів.
    • 300 грамів тертого сиру твердих сортів.
    • Філе курячої грудки.
    • Для соусу: 4 білка, 400 мл рослинної олії (оливкової або соняшникової, за смаком), по дві столові ложки діжонської і зерновий гірчиці.

    Приготування

  • Спочатку приготуємо заправку. Збийте два види гірчиці з сирими білками яєць. В отриману масу поступово введіть рослинне масло, безперервно її помішуючи.
  • Потім додайте в соус 2 чайні ложки столового оцту, трохи цукру і сіль за смаком. Замість оцту можна додати в соус розсіл від маринованих огірочків, це додасть салату пікантний смак.
  • Ретельно вимийте печериці і порізати на пластинки. Гриби будуть присутні в салаті в сирому вигляді, тому пластинки повинні бути дуже тонкими. Можна збризнути порізані гриби лимонним соком.
  • Нарізати куряче філе на шматочки і обсмажте з невеликим кількість масла. Для видалення надлишків жиру можна викласти обсмажене м’ясо на паперовий рушник.
  • Очистіть помідори від шкірки, для чого його потрібно надрізати хрест-навхрест у верхівки і обдати окропом, і порізати пластинками або невеликими шматочками. Дрібно поріжте болгарський перець. Волоські горіхи подрібніть і обдайте окропом.
  • Змішайте перець, помідори, гриби, тертий сир і волоські горіхи. Салатні листя порвіть руками або поріжте на дрібні шматочки і додайте в отриману масу. Також їх можна використовувати для прикраси страви.
  • Заправляти салат рекомендується перед самою подачею страви.

    До речі, подавати «Вінсент» можна у великій салатниці або в індивідуальних креманках. Додавши в салат соусом, викладіть зверху шматочки обсмаженого курячого філе.

    Будемо сподіватися, що приготування цих страв не доставить вам особливого клопоту, а прості і смачні рецепти салатів на день народження, які ми вам запропонували, стануть прикрасою вашої домашньої кулінарної книги.

    Джерело: http://eco-skarb.com.ua/